Servicios

 

 

"SIRC" actuará a L'Altre festival 2019

SIRC

El grupo de teatro "SIRC", procedente del CRIS de Vinaròs participará a L'Altre festival 2019, que tendrá lugar en Barcelona los días 6,7,y 8 de junio.

Agenda L'Altre festival 2019

Campaña de sensibilització a salud mental: presentació curtmetratge "adelante " a diferents IES de la comarca

Dins de la campaña de sensibilització respecte al tema de la salut mental, les últimes setmanes els  protagonistes de "Adelante", junt amb els coordinadors del projecte i altres professionals del CRIS, han presentat aquest treball a diferents IES de Benicarló. 

Curtmetrage "Adelante"

SINOPSI “ADELANTE”

Tonino és una persona diagnosticada d’una malaltia mental, que havia sigut atleta. Acudeix a la consulta del psiquiatra a fer un seguiment rutinari.

Un dia el psiquiatra l’informa que té una plaça al CRIS (Centre de Rehabilitació i Integració Social), el que és una bona notícia, des de la perspectiva del psiquiatra, és una notícia que angoixa a Tonino. Tonino baixa a casa angoixat, en conter d’agafar el bus marxa a peu. A l’arribar a casa rellig el paper que l’informa de la seua plaça al CRIS i el llança. Al dia següent acudeix al bar a fer-se un café, pensa que uns, que parlen de futbol, parlen malament d’ell, el mateix amb un antic company de l’Institut que es troba pel carrer i altres que estan relaxats sentats a un banc. Tot això mostra la simptomatologia positiva que es dispara per la notícia d’acudir al CRIS.

Molt angoixat arriba a la seua casa, es tanca en si mateix i encén la tv on veu una cursa d’atletisme, s’enrabia i marxa de casa. Quan surt de casa es n’adona que el seu veí, que practica atletisme i per ell és una persona “normal” i amb qui s’ha trobat diferents vegades acudeix al CRIS.

A la “buhardilla” amb els records del passat i el “descobriment” de la realitat del veí, es mostrarà receptiu a iniciar el procés de rehabilitació.

Les portes tancades i les sabatilles esportives simbolitzen les “barreres” i les ferramentes per superar la malaltia.

 

Exposición de ART BRUT en Vinaròs.

El Art Brut es un término acuñado en 1945 por Jean Dubuffet para referirse al arte creado por gentes ajenas al mundo artístico sin una formación académica.

Este movimiento surge a principios de la década de los 70 y se puede incluir dentro de la rama del expresionismo en su sentido más estricto. Algunos artistas como Picasso o Klee sintieron gran interés por el Arte Marginal, por la facilidad con la que este estilo rompía con lo establecido para dar paso a obras “no encasillables”. 

El Art Brut toma como punto de partida las corrientes naïf y sus artistas son completamente autodidactas. El arte se desarrolla sin contacto, ni contaminación, con las instituciones artísticas presentes ni pasadas. Por tanto todo lo plasmado en la obra nace de lo más profundo de cada uno de los artistas y de su percepción del mundo, creaciones de personas que se mantienen al margen de la sociedad, tales como: internos de hospitales psiquiátricos, autodidactas, solitarios, inadaptados o ancianos.

Desde el área de salud mental y el CRIS de Vinaròs apoyamos el uso del arte como forma de expresión y de comunicación con el mundo que rodea al artista. A parte de los fines meramente terapéuticos, la Arteterapia es una técnica de desarrollo personal, de autoconocimiento y de expresión emocional. 

Las siete personas que exponen parte de sus obras encontraron en el arte, una afición, un refugio, y  una salida, una fuente de vitalidad y enriquecimiento, y una puerta abierta para su "locura". 

http://infomaestrat.com/inauguracio-exposicio-art-brut/artbrut/

Tertúlia al voltant de la Salut Mental a Info Nord

CRIS 2015

revista cris